Tips till dig som söker dig till spelutvecklarindustrin.

Många säger att det krävs passion för spel för att jobba med spel. Det kanske stämmer för en del företag men det behöver inte vara hundra procent så. Vad du verkligen måste förstå är spelmekanik och hur viktigt spel är för människor.

Spelutvecklarindustrin är en kreativ industri som skapar kommersiella produkter för en stor publik och det är viktigt att förstå. Att jobba med spel är att jobba med upplevelseindustrin. Upplevelseindustrin genererar stora summor pengar varje år och varje år växer data- ch tvspelsmarknaden mer än någon annan industriområden. Sverige omsatte över 1,2 miljarder kronor år 2005.

De flesta spelföretag söker efter personer med erfarenhet från industrin och om du inte har det så kan det verka vara tufft. Men ha tålamod, förr eller senare blir talang uppmärksammad, men du måste jobba hårt på din portfolio.

Innan vi går in på konkreta tips om vad du bör ha me di din ansökan är det några saker som vi vill understryka och det är vikten av dina personliga sidor. I och med att processen att ta fram ett spel är något man gör gemensamt så behöver du vara;

 • Ärlig
 • Ödmjuk
 • Flexibel
 • Visa respekt för andra
 • Bra på att kommunicera verbalt
 • Bra på att kommunicera skriftligt
 • Ha en uppfattning om tid
 • En bra samarbetsförmåga

Utan dessa egenskaper kan du vara ett geni men du kommer att vara omöjlig att jobba med. Att göra spel är att jobba ihop i en iterativ process som kräver egenskaperna nämnda ovan.

Ta reda på vad du är bra på. Att göra ihop en vag ansökan är inte bra. Target your application!!

Att ha en lång utbildning är inte alltid det vikigaste. Det är ett plus för det är mycket enklare att förstå vad du kan men du kanske är en självlärd person som sitter hemma på kammaren och “moddar” ihop fantastiska nya spel.

Vill du bli programmerare?

Om det är programmerare du vill bli så måste du fokusera din ansökan på det. I ditt cv bör du definiera dina kunskaper på följande områden:

 • Dina kunskaper i matematik
 • Dina kunskaper i mjukvaruutveckling
 • Din förmåga att lösa problem
 • Din förmåga att tänka logsikt
 • C och C++
 • Objektorienterad programmering
 • Din förståelse i datastrukturer
 • AI-programmering är ett plus men inte nödvändigt
 • Grafikprogrammering
 • Debug programmering

När du skriver ditt personliga brev är det bra att du beskriver vad spel betyder för dig och hur mycket du verkligen vill bli spelutvecklare.

Är det speldesigner du vill bli?

Att hitta en bra speldesigner är inte lätt. Det finns en del speldesignutbildningar men att få ett jobb som designer direkt är svårt. Många designers inom spelindustrin kommer från de andra yrkeskategorierna som redan jobbar med det, programmerare, grafiker eller QA (quality assurance). En bra designer är en person som vet vad konsumenten vill ha och helst innan konsumenten själv vet det. En designer är också bra på game play och spelmekanik, spelar alla genrer som finns på marknaden samt har en bra koll på populärkultur. Söker du som speldesigner är det bra om du skickar med minispel som du har satt ihop. Detta visar på din talang.

Är det grafiker du vill bli?

Vill du bli grafiker inom spelutveckling bör du veta vilken typ av grafiker du vill bli. Är det 2D, 3D, konceptgrafik, animation eller något annat. När du skickar in din portfolio ska du enbart skicka in ditt bästa material samt det senaste. Vad som också är bra är att visa på en process, hur du kom fram till slutresultatet. Gör det lilla extra och visa vad du kan så att du står ut. Om du kommer direkt från skolan så kan det vara tio andra som skickar in exakt samma stridvagn eller skottkärra som ansökan.

En sak som är mycket viktigt är att göra ditt material lättåskådligt. Om de som ska titta på dina bilder eller animationer inte får upp dem direkt får du inte en andra chans.

Generella tips till ditt CV och ditt personliga brev.

Generella tips till ditt CV och ditt personliga brev. Börja inte ditt personliga brev med hur du ska revolutionera dataspelsbranschen med dina briljanta idéer. Fokusera istället på vad du är bra på och vad du vill göra. Skriv om din passion för spel och din “spelhistoria”. Se till att dina kontaktuppgifter stämmer i både ditt CV och ditt personliga brev.

Generella tips till din portfolio:

Skicka ditt senaste material
Se till att det är lätt att komma åt och se på
Target your portfolio!

Generella tips om du kommer till en intervju:

Var beredd på att dina färdigheter blir testade igen
Var ärlig och var dig själv

Lycka till!